Quantcast
Channel: Stedelijk Journal » Margriet Schavemaker
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Het Stedelijk Museum Amsterdam in het tijdperk van de digitale revolutie

$
0
0

Het project Share This! Art and Social Networks – een samenwerking tussen het Instituut Beeld en Geluid in Hilversum, Het Nieuwe Instituut in Rotterdam en het Stedelijk Museum Amsterdam- is afgerond. Zie voor de bijbehorende Tumblr: http://sharethisart.tumblr.com

 

Het project kwam voort uit de wens om meer inzicht te krijgen in de relaties tussen kunst en social media. Vragen als ‘hoe manifesteren kunstenaars zich op social media?’, ‘hoe worden social media door gebruikers ingezet om kunst te produceren?’, en ‘Hoe kun je social media cultuur bewaren voor latere generaties?’ inspireerden dit onderzoek en de bijbehorende events.

Lange tijd domineerde de gedachte dat de wereld van de hedendaagse kunst en die van de digitale, (post/nieuwe) media kunst elkaar niet zouden gaan raken. In 2012 schreef kunstcritica Claire Bischop nog in Artforum over ‘contemporary art’s repressed relationship to the digital’ en stelde ze dat ‘new media art …rarely overlaps with the mainstream art world’. Als we nu om ons heen kijken moeten we echter concluderen dat dit aan het veranderen is. Van presentaties van een (post)internet kunstenaar als Simon Denny op de Biënnale van Venetië tot een zomer vol internet-gerelateerde kunst in de Nederlandse hedendaagse kunstinstellingen als Witte de With (Art In The Age Of…Planetary Computation 22 mei – 16 augustus 2015) en de De Appel (Your Time Is Not My Time 23 mei- 28 juni). Dat de laatste een splijtzwam vormde in de groep jonge curatoren van het Appel Curatorial Program (waarbij de andere helft koos voor een tentoonstelling over objecten en de wijze waarop ze zich verhouden tot kunst, kennis en herinnering) kan gelezen worden als dat het tij nog niet geheel gekeerd is. Om met Lev Manovich te spreken: niet alle inwoners van ‘Duchamp land’ zijn al bereid om samen te werken met de inwoners van ‘Turing land’.

Onder de artistieke leiding van Beatrix Ruf vormt voor het Stedelijk Museum Amsterdam valt er voor de meer hardcore mediakunst liefhebbers genoeg te beleven: Na de monumentale overzichtstentoonstelling van Ed Atkins in de winter/voorjaar van 2015 opent op 4 juli de tentoonstelling Algorithmic Rubbish: Daring to Defy Misfortune in het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam met werken van Blast Theory, James Bridle, Constant Dullaart, Femke Herregraven, Jennifer Lyn Morone, Matthew Plummer-Fernandez, Template, en Suzanne Treister.

Echter het museale onderzoek en de programmering richt zich de komende jaren ook op de bredere impact van de digitale revolutie op onze samenleving. De online wereld waarin delen, coproductie en het zoeken naar alternatieve economieën belangrijke pijlers vormen, is een belangrijk model voor een nieuwe toonaangevende generatie kunstenaars. Zij testen de mogelijkheden van de nieuwe technologische middelen en media en, nog veel belangrijker, spelen een nieuw (kritisch) spel met de traditionele esthetische, ethische, sociale en economische verhoudingen in de kunstwereld. Het is deze generatie kunstenaars die de ruimte zal krijgen in het Stedelijk Museum Amsterdam middels tentoonstellingen, opdrachten, public program events en aankopen. Share This! vormde hier een geweldige aanzet toe.

The post Het Stedelijk Museum Amsterdam in het tijdperk van de digitale revolutie appeared first on Stedelijk Journal.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2